Kontrollierte Alternative Tierhaltungsformen E.V (KAT)

KAT is een, van origine Duitse, kwaliteitsregeling voor de traceerbaarheid van eieren uit de biologische, scharrel en vrije uitloop huisvestingssystemen in Duitsland en andere landen binnen de EU.

Het doel van KAT is in hoofdzaak het kunnen traceren van eieren, om op die wijze de veiligheid voor de consument te kunnen waarborgen. Gegevens van de voerleveranciers, pakstations en legbedrijven die zijn aangesloten bij KAT worden geregistreerd in een centrale database. Hierdoor kan op elk gewenst moment de herkomst van een product worden getraceerd. Naast controle op de EU handelsnormen controleren de certificerende instellingen van KAT ook op hygiĆ«nevoorschriften en dierwelzijnsnormen.

Er zijn meer dan 200 pakstations en 5000 legbedrijven KAT gecertificeerd.
Controles voor KAT worden in Nederland o.a. uitgevoerd door Kiwa CBD. Certificering vindt plaats door o.a. Kiwa VERIN. Voor deelname aan de KAT regeling kunt u zich aanmelden bij KAT via de website www.was-steht-auf-dem-ei.de U kunt vervolgens de keuze maken voor de certificerende instantie Kiwa VERIN, waarna Kiwa CBD de controle zal uitvoeren. Vaak kan de KAT controle in combinatie met de IKB controle uitgevoerd worden en hoeft de controleur slechts eenmaal langs te komen.

Klik hier voor meer informatie over Kiwa VERIN.